8 juli 2011

Herr Kantarell och Te i stora lass

Då var det dags för nästa utflykt.

Jag hade beställt 10 kg kyckling i Knäred och på vägen dit passade jag på att göra en massa. Då jag tidigare har bott i trakterna kring Strömsnäsbruk, passar jag alltid på att hinna med mina favoritplatser. På dagens schema stod det kantarell jakt. Och den blev lyckat 1.5 kg med massor kvar ute att plocka. Det räcker gott o väl till en risotto och några smörgåsar med smörstekta kantareller på. Så om några veckor blir det en ny runda.



Ibland är det svart att säga vad som är ens favorit ställe 
men jag har absolut inga problem med det. Smultronställe a la nr 1 är och förblir Stockhults Gården strax utanför Markaryd, som numera inhyser ett av det bästa café jag kan tänka mig.  Ett litet torp som har varit skola långt in på 1940-talet. Torpet ligger sist på en vinglig smal grusväg. Ibland undrar man hur man ska få till det när man möter en stor turistbuss mitt i en krök. När jag åker runt bland caféer i vårt land så blir man nästan alltid jämförd med Stockhultsgården av mig. Och då är det mycket som ska till för att få plus poäng. Idag drivs caféet av Sven och Karin. Danskar som har hittat sin plats och stannat. Teboden erbjuder en massa teer men även marmelader, tekannor, dukar, riklig med fika och mycket mera. Stockhults Tebod  har även i stark konkurens fått titeln: Årets Teställe 2008. En utmärkelse som jag tycker står sig än i dag. Åk dit för den underbara avslappnade atmosfären, för att få riktig bra service och smaskig fika.
Se deras hemsida: www.stockhultgardenstebod.com

Inte långt därifrån ligger ännu ett smultronställe, Lillstugans Antik. En antikhandlare med känsla och öga för det där lilla extra, tycker jag. Jag älskar shabby chic. Allt ryms i en lada och en liten stuga. Man har specialiserat sig på fransk och svensk allmoge från tiden kring 1800 och framåt. Och här hittar man alltid något. Allt är fint arrangerad med massor med gömmor i skåp, lådor och byttor.  Priserna är rimliga och det är ju tur att plånboken var så tunn idag annars hade man fått med sig en hel massa. Just nu är det inne med madonnor, kors och andra religiösa attiraljer. Kanske inget som passade mig. Men en provdocka från 1800 talet fångade mitt intresse men dessvärre inte min börs.
Mera information hittar du om Lillstugans Antik på: www.lillstugan-antik.se
Välkommen in!
 
Något som tilltalar?
Ett besök på dessa två ställen är nästan ett måste för mig flera gånger per sommar. När sedan allt stänger ner för vintern är det med lite sorg i hjärtat. Men jag vet ju att efter en lång vinter blir det vår igen, med nya härliga turer bland teer och antikviteter. 
Så om du har vägarna förbi/kring Markaryd så hoppas jag att du besöker dessa platser. Jag lovar du kommer inte att bli besviken.
Detta är ett av mina absolut måste bland mina Smultronresor. 
Hoppas jag har locka dig  att se efter själv. 

Nu återstår bara att rensa kantarellerna och sen fira semestern.

Ha det gott till nästa gång
Bella



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar